вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Складаємо діалоги


   Теми  діалогів  для учнів   4 класів

У гостях у друга

Ти вперше прийшов до товариша. У нього чудова кімната. Побачивши в кімнаті багато книжок і комп’ютерних дисків, ти розпитуєш друга про його захоплення.

До кінотеатру

Ти запрошуєш товариша до кінотеатру, а в нього якісь термінові справи. Ти переконуєш друга в необхідності переглянути цей фільм і пропонуєш допомогти у вирішенні його проблем. Потім ви разом ідете до кінотеатру.

Допомога

Твоя однокласниця ушкодила ногу на спортивному майданчику. Вона не бажає обтяжувати тебе й просить залишити її на майданчику, а самому повертатися до школярів, які побігли далеко вперед. Але ти не погоджуєшся залишити дівчинку в біді. Що ти запропонуєш зробити?

Небезпечний предмет

Ви з приятелем знайшли в гайочку снаряд. Один із вас пропонує взяти його й віднести до відділення міліції, другий говорить про безпеку поводження з незнайомими предметами і радить не чіпати снаряд, а йти додому. Кожний наполягає на своєму, але врешті-решт ви знаходите правильне рішення. Яке саме?

У лісі

Під час прогулянки до лісу ти натрапив на розкидане сміття, незагашене багаття, а біля нього — двох твоїх однолітків, які збиралися після відпочинку додому. Як би ти міг їх переконати, що так поводитися на природі не можна?


ЯК СКЛАСТИ ДІАЛОГ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Діалог – це різновид прямої мови, який має свої специфічні особливості:
1. При діалозі відбувається обмін інформацією між двома(власне діалог) чи декількома (полілог) учасниками розмови.
2. Кожне висловлювання учасника в діалозі називається реплікою.
3. Учасники діалогу почергово обмінюються репліками у форматі запитання/відповідь, ствердження/заперечення, ствердження/уточнення.
4. Найчастіше на письмі кожна репліка пишеться з нового рядка, з великої літери, перед нею ставиться тире.
5. Мова драматичних творів являє собою діалог (полілог), перед репліками ставиться ще ім’я дійової особи, якій вона належить.
6. Граматичною особливістю діалогічного мовлення є переважне вживання неповних речень, адже більшість інформації відома учасникам розмови з попередніх реплік, обставин розмови та позамовної ситуації.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...