вівторок, 15 листопада 2016 р.

Рука руку миє

А тепер трохи про походження знаних фраз і висловів


Вмити руки – зняти з себе будь-яку відповідальність. Виникнення цього вислову пов’язано із давнім східним звичаєм: людина, не винна у злочині, вмивала водою руки і привселюдно заявляла: «Я не винна в цьому» або «Руки мої – чисті». Це дорівнювало урочистій клятві.


Рука руку миє – взаємна допомога, вигідна обом сторонам, кругова порука. Частіше використовується у негативному сенсі. Ця приказка відома ще з часів Давнього Риму – Manus man um lavat. Походження фрази – банальне: на основі асоціації зі звичайним миттям рук.



Руки геть – різка заборона щось брати, робити, доторкатися до чогось. Коли у 1878 році Австро-Угорська імперія силою захопила сербські області Боснію і Герцеговину, англійський прем’єр-міністр Гладстон, виступаючи у парламенті, став автором фрази: «Руки геть від Боснії і Герцеговини».



Прикласти руку – стати співучасником якогось вчинку, події. Здавна відбиток пальця на воску чи на папері вважався рівноцінною заміною сучасного підпису. Підписатись так і називалось «прикласти руку».



Рука Немезіди – сила і влада державного суду. Немезіда – грецька богиня помсти і караючого суворого правосуддя. Її зображали у вигляді жінки з вуздою і мечем в руках. Зараз слово «Немезіда» означає справедлива відплата. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...